Työkaluja vastuullisuusraportointiin
Mallipohjia ja esimerkkejä pienille matkailualan yrityksille
Toteutimme vuosina 2022-2024 Business Finlandin RRF-hankkeen "Työkalu matkailualan mikroyritysten vastuullisuusraportointiin ja vastuullisuusviestinnän kehittämiseen", jossa kehitimme mallipohjia ja esimerkkejä pienten matkailualan yritysten vastuullisuusraportoinnin tueksi.
Vastuullisuustaulu
Julistemuotoinen visualisointi keskeisitä vastuullisuusmittareista
Julistetyyppinen tiivistelmä vastuullisuustoimista herättää katsojan huomion ja on helposti lisättävissä ilmoitustauluille ja huonekansioihin, mutta myös digitaalisesti saataville esimerkiksi verkkosivuille ja erilaisiin esityksiin.
Visuaalisesti houkutteleva muoto ja selkeästi esille nostetut mittariluvut vertailutietoineen kiinnittävät lukijan huomion ja houkuttelevat tutustumaan tarkemmin yrityksen vastuullisuustekoihin ja -tuloksiin.
Julisteen alalaidassa on lisäksi linkit verkkosivuille lisätietoja varten sekä QR-koodit, jotka johdattavat suoraan sekä suomen- että englanninkielisille vastuullisuusverkkosivuille.
Energian ja veden kulutuksen seuranta
Excel-työkalu kulutuksen kuukausittaiseen seurantaan
Veden ja energian kulutuksen seuranta ovat olennainen osa yrityksen vastuullisuusjohtamista. Säännöllinen seuranta mahdollistaa nopean reagoinnin mahdollisesti kasvaviin kulutuslukuihin ja auttaa havainnoimaan korkeaa kulutusta aiheuttavia toimintatapoja tai mahdollisia laiterikkoja.
Seuranta on kätevää toteuttaa samassa syklissä kulutuslaskujen hyväksymisen kanssa ts. merkitä laskukierron yhteydessä kulutuslukemat ylös tähän työkaluun. Työkalussa on lisäksi sarakkeet myös sähkön hinnan seurannalle, mikä on arvokas tieto etenkin jos yrityksellä on käytössään pörssisähköön perustuva hinnoittelu.
Erityisen hedelmällistä on verrata kulutus- ja hintalukemia aikaisempien vuosien vastaaviin, ja siihen tarkoitukseen tähän työkaluun on rakennettu kaavat valmiiksi.
Jätelaskenta
Työkalu jätejakeiden mittaamiseen
Jätemäärien seuranta ja jätteen määrän vähentäminen ovat keskeisiä kestävän kehityksen toimenpiteitä yrityksissä. Säännöllinen mittaaminen auttaa havainnoimaan muutoksen suuntaa ja pysyvyyttä sekä kohdentamaan toimenpiteitä. Syntyneen jätteen määrä kannattaa suhteuttaa esimerkiksi asiakasmäärään tai liikevaihtoon, jolloin sesonkivaihtelut tulevat paremmin huomioiduiksi.
Jätemäärien ollessa suhteellisen pieniä jätejakeiden punnitseminen onnistuu kätevästi esimerkiksi matkalaukkuvaa’alla tai puntarilla. Tiedot jätemääristä ovat saatavilla myös suoraan jätehuoltoyhtiöltä, mikäli yrityksellä on vain omassa käytössään olevat jäteastiat. Kerättävissä olevat jätejakeiden määrät ja tyypit vaihtelevat jätehuoltoalueittain.
Kannattaa myös seurata ajantasaista jätelainsäädäntöä. Esimerkiksi yrityksen tuottamasta vaarallisesta jätteestä kuten paristoista on luotava asianmukaiset siirtoasiakirjat yrityksen tuottaman jätteen määrästä riippumatta.
Sosiaalinen ja taloudellinen vastuu
Mittareita tiedolla johtamisen tueksi
Yritystoiminnassa taloudellinen vastuu on toiminnan perusperiaate, koska lähtökohtaisesti yritystoiminnan tulee olla kannattavaa. Reaaliaikainen keskeisten talouslukujen seuranta on siten olennainen osa vastuullista liiketoimintaa.
Perinteisten tuloihin ja menoihin perustuvien mittareiden lisäksi matkailualalla tärkeitä ovat majoitustilojen käyttöasteeseen, huoneiden vuorokausituottoon sekä tuotteista saataviin keskihintoihin liittyvät mittarit. Vuosien välisen vertailun avulla on mahdollista havaita myös trendejä, jotka auttavat esimerkiksi vuosilomien suunnittelussa.
Taloudellisen vastuun lisäksi sosiaalisen vastuun näkökohdat ovat tärkeitä. Työllistävissä yrityksissä on olennaista seurata säännönmukaisesti esimerkiksi työntekijöiden työkuormaa ja sairauspoissaoloja, jolloin on mahdollista myös reagoida työkykyä edistävin toimenpitein. Matkailutoimialalla tärkeä seurannan ja tilastoinnin kohde on myös kansainvälisten matkailijoiden osuus.