Lietsun vastuullisuusraportti
Näitä asioita myö on tehty vuosina 2019-2023
Vastuullisesti olemme Lietsussa pyrkineet toimimaan yrityksen alusta lähtien, mutta nyt ensimmäistä kertaa keskeiset vastuullisuustekomme on koottu myös yhteen vastuullisuusraportiksi. Toki tämä on vasta alkua - askel kerrallaan pyrimme kohti kestävämpää tulevaisuutta! Lietsu on palkittu Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen maakunnallisella ympäristöpalkinnolla vuonna 2021 sekä Pohjois-Karjalan matkailu ry:n vuoden vastuullisena matkailutoimijana vuonna 2022.
Ympäristölupaus
Noudatamme Ekokompassi -ympäristöjärjestelmää
Lietsun perusarvoihin kuuluvat vastuullisuus sen kaikista näkökulmista sekä ympäristöasioiden kestävä hallinta. Hotellitoiminnassa haluamme tarjota vastuullisen ja elämyksellisen majoitusvaihtoehdon Joensuuhun saapuville. Muilla liiketoiminnan osa-alueilla noudatamme samoja vastuullisuusperiaatteita ja asiantuntijapalveluita tarjoamalla pyrimme kasvattamaan myös muiden yritysten ja organisaatioiden vastuullisuusosaamista YK:n kestävän kehityksen tavoitteita mukaellen.
Sitoudumme negatiivisten ympäristö- ja muiden toiminnan vaikutusten vähentämiseen jatkuvan parantamisen periaatteiden mukaisesti. Yrityksemme panostaa vastuullisiin valintoihin ja hankintoihin, kestäviin toimintatapoihin ja paikallisuuteen. Pyrimme pienentämään jalanjälkeämme ja lisäämään kädenjälkeämme niin energian, veden, materiaalien kuin myös esimerkiksi biodiversiteetin näkökulmista.
Tavoitteet
Meille tärkeimmät YK:n kestävän kehityksen tavoitteet ovat:
- Ilmastotekoja
- Vastuullista kuluttamista
- Ihmisarvoista työtä ja talouskasvua.
Joensuun kaupungin ilmastokumppanuussopimuksessa olemme sitoutuneet:
- Tekemään elintarvike-, tavara- ja palveluhankintamme suosien lähituotantoa, paikallisia raaka-aineita ja toimittajia sekä käyttäen kierrätettyjä tuotteita aina kuin turvallisesti mahdollista.
- Ohjaamaan asiakkaitamme jätteiden lajitteluun sekä energian ja veden säästöön, kouluttamaan henkilöstöämme materiaali- ja energiaviisaiksi sekä minimoimaan ruokahävikin määrän.
- Jakamaan asiakkaillemme tietoa kävely- ja pyöräilyreiteistä sekä joukkoliikenteen käyttömahdollisuuksista.
- Tarjoamaan vieraillemme polkupyöriä yhteiskäyttöön sekä latauspisteitä sähköautoille.
- Minimoimaan paperinkulutuksen mahdollistamalla asiakkaille paperittoman sisään- ja uloskirjautumisen.
Hiilijalanjälki
Vuosi vuodelta alemmaksi
Lietsun hiilijalanjälki on laskettu nyt kaksi kertaa – ensin vuodelta 2021 (7,46 kg CO2ekv /huonevrk) ja nyt vuodelta 2023 (5,90 kg CO2ekv /huonevrk)*. Laskenta sisältää koko Lietsu Palvelut Oy:n toiminnan, josta hotellitoiminnan vaikutus on kuitenkin lähes 100%.
Olemme käyttäneet laskentaan excel-pohjaista työkalua, joka on kehitetty osana Ympäristöministeriön rahoittamaa Ilmastokumppanuusverkosto – kohti hiilineutraalia kaupunkiseutua -hanketta (Joensuun kaupunki 2021–2022). Olemme saaneet tukea laskentaan myös Karelia-ammattikorkeakoulun asiantuntijoilta ja opiskelijoilta.
Laskenta on tehty Scope 3 -tasolle oma toimintamme huomioiden. Asiakkaiden liikkumisen hiilijalanjälki ei ole toistaiseksi mukana luvuissa, mutta paneudumme siihen tarkemmin tulevina vuosina. Keväällä 2024 on valmistunut opinnäytetyö, jossa on luotu skenaariotyökalu myös matkustajien hiilijalanjäljen arviointiin.
*Toimialan vertailulukuja: Saatavilla olevien arvojen perusteella hiilijalanjälki suomalaisissa majoitusyrityksissä vaihtelee keskimäärin välillä 12–30 CO2ekv /huonevrk ja Keski-Euroopassa välillä 40–50 CO2ekv /huonevrk.
Aluetalousvaikuttavuus
Eurot pyörimään omassa maakunnassa
Suuntaamalla hankinnat omalle alueelle pienikin yritys pystyy merkittävään vaikuttavuuteen aluetaloudessa!
Itä-Suomen yliopiston tutkijoiden laskelman* mukaan Lietsun kokonaistyöllisyysvaikutus Pohjois-Karjalan aluetalouteen kerrannaisvaikutukset huomioiden vuonna 2023 oli 6,5 htv ja kotitalouksien tulovaikutus 350 000 euroa.
Aluetalousvaikuttavuus syntyy arjen valinnoista: hankimme mahdollisimman läheltä ja työllistämme paikallisia ihmisiä. Vuonna
2023 hankimme tuotteita tai palveluja 58 pohjoiskarjalaiselta yritykseltä ja työllistimme 10 henkilöä koko- tai osa-aikaisesti (8 htv). Lisäksi tarjoamme vuosittain työssäoppimis- tai harjoittelupaikan 4-8 opiskelijalle sekä toimimme toimeksiantajana useille opinnäyte- ja projektitöille.
*Laskenta perustuu panos-tuotos-laskentamalliin työllisyys- ja tulovaikutuksista aluetaloudessa. Tutkijat Olli Lehtonen ja Lasse Okkonen ovat kuvanneet mallia tarkemmin mm. tässä julkaisussa.
Immeiset ja kulttuuri
Ka yhessä!
Lietsussa ammennamme karjalaisesta kulttuurista niin hotellin sisustukseen, aamiaispöydän antimiin kuin palveluunkin. Esimerkiksi 1600 kippoa ja kuppia sekä satakunta tuolia on päässyt meille uuteen käyttöön.
Teemme yhteistyötä tapahtumien kanssa, paketoimme elämyksiä osaksi majoitusta ja vaalimme ruoka- ja käsityökulttuuria: meiltä saat niin teatteriliput kuin ehdotuksia karjalaiselle makumatkalle, ja tuvassamme voit kuulla niin musiikin sulosointuja ja kuin neulepuikkojen kilinää.
Tavoitteenamme on tuoda karjalaista kulttuuriperintöä esille niin paikallisille kuin kauempaakin tuleville vieraillemme. Jokainen huoneemme kertoo omaa tarinaansa ja henkilöstöllämme on aina aikaa esitellä maakunnan nähtävyyksiä tai keskustella suomalaisesta saunaperinteestä.
Tärkeimpänä jokainen immeinen on meille tervetullut sellaisena kuin on! Ihmisten moninaisuus on rikkautta, ja kaikille on Lietsun tupa avoinna. Olemme myös hankkineet lisäoppia tasavertaisuuden polulle inklusiivisuuskoulutuksiin osallistumalla.
Seuraavat askeleet
Näitä asioita teemme 2024-2025
- Teemme enemmän luonnon monimuotoisuuden vaalimiseksi
Keskustahotellissa biodiversiteetin vaaliminen on haastavaa, mutta pistämme hihat heilumaan luonnon monimuotoisuuden
eteen entistä enemmän. Tavoitetta tukee tuore yhteistyökumppanuus Pohjois-Karjalan biosfäärialueen kanssa. Kesästä 2023 lähtien olemme perustaneet vuosittain
yrtti- ja kesäkukkaparvekkeen pörriäisten iloksi ja syksyllä 2024 istutimme kukkasipuleita parkkipaikan kulmalle odottamaan kevään esimmäisiä pölyttäjiä. - Kehitämme systemaattisuutta ja mittarointia
Mittaamalla asiat tulevat näkyviksi! Osana arkea mittaamme entistä tarkemmin energian ja veden kulutuksen lisäksi myös mm. jätejakeita, hankintoja sekä asiakkaiden liikkumismuotoja. Panostamme myös sosiaaliseen vastuuseen kuten työhyvinvointiin. - Vastuullisuus yhä tutummaksi – jaamme vielä ahkerammin
tietoa ja kuulemme sidosryhmiä
Osana Lietsu Palvelut Oy: liiketoimintaa kehitämme myös vastuullisuuden asiantuntijapalveluita – jeesaamme siis myös kanssayrittäjiä etenemään vastuullisuuspolulla. Osana Business Finlandin RRF-hanketta (2022-2024) olemme puolestaan kehittäneet matalan kynnyksen työkaluja pienten matkailuyritysten vastuullisuusraportoinnin tueksi.