Lietsussa, kuin kotonasi!

Iloni jaan, tupani jaan

Auringon säteet havahtuivat uuteen aamuun idän kaukaisissa metsissä, Karjalan kylissä. Viesti kulki oksalta oksalle, puroilta koskikaran liverryksessä, saloilta karhun kämmenellä. Runoiksi puettiin, itkienkin laulettiin, lämpimissä tuvissa, valoisina öinä aidan vieruksella. Se henkäys tavoitti miut, kesäiltana, kun tuuli kiiti aalloilla Laatokan selällä.

Lietsuksi sitä kutsuivat, kun iltasella nauru soljui kuin toukokuun heleä virta ja nuoren mieli kauas kaihosi. Ja kun päivän säteet kohtasivat peittonsa, kotiini palasin. Ja äitini kylien tarinoita kertoili, illalla uneen lauloi. Vaan levoton olin, omaa pesää kaihosin, sieluni kuvajaista etsiskelin.

Joen kaupungista pagisivat, torista ja kaupankäynnistä. Sinne, sinne, oli Lietsun mieli! Eläväiselle kylälle, virran pyörteiden äärelle. Sinne mie lennähdin ja asetuin, kuin kivet kosken poukamaan. Tupani matkaajille avasin, piiroot voissa voitelin ja parasta pöytään valmistin, saunan lämmetessä.

Iloni jaan, tupani jaan, väsyneille matkalaisille ja kylän väelle kupsakat leivät pyöräytän ja pöydän katan. Jätä sie huoles tuohon ovelle, kahotaan, ovatko siellä aamusella!

Meille suapi tulla aina! Nuoret ja vanhat, levähtämään ja töitänsä tekemään. Oma rauha, tahi puheen pulupatus, mitenkä vaan. Kotonas tunnet olevasi, omana ihtenäs asuvasi.

Kotonas tunnet olevasi, omana ihtenäs asuvasi.

Lietsu on kahden unelman lapsi

Oman hotellin perustaminen ei ole jokapäiväinen juttu. Lietsun taustalta löytyykin kovan luokan kansainvälistä kokemusta, intohimoa matkailuun ja karjalaisuuteen, sekä ennen kaikkea unelmia.

Lietsun piäemäntä Maria on Kotkasta Lappeenrannan ja Kuusankosken kautta Joensuuhun kotiutunut paperitekniikkaan erikoistunut diplomi-insinööri. Analyyttinen ja ulospäinsuuntautunut nainen työskenteli pitkään kansainvälisissä tutkimus- ja kehittämistehtävissä, mutta mielessä kyti myös halu tehdä jotain aivan muuta.
– Vuosien varrella eletty elämä on opettanut, kasvattanut ja muuttanut arvojani ja aloin etsimään myös työltä uudenlaista merkitystä itselleni, hän kertoo.

Ajatus hotellista kehittyi hiljalleen. Ensimmäinen askel oli oman asunnon ylimääräisen huoneen vuokraaminen matkailijoille.
– Kansainvälisyys on ollut luonteva osa elämääni. Halusin tuoda sen meille kotiin.

Maria piti itsestään selvänä, että vieraille piti tarjota aina mahdollisimman hyvä ikkuna Suomeen ja pohjoiskarjalaiseen elämäntapaan. Samalla kävi ilmi, että tavallisissa hotelleissa majoittuva matkailijat jäivät usein vaille suoraa kosketusta paikalliseen kulttuuriin.

Maria ryhtyi miettimään palvelua, joka yhdistäisi kodinomaisen tunnelman laadukkaisiin puitteisiin.

Kun sopivat tilat löytyivät Joensuun vanhasta Postitalosta, oltiin jo tilanteessa, jossa mukaan vaadittiin sitoutunutta liikekumppania.
– Sen piti olla henkilö, johon voi luottaa ja jonka arvopohjan tuntee ja tietää. Helena tuntui ilmiselvältä valinnalla. Puolitsoukilla heitin hänelle kysymyksen.

Ehdotus osui otolliseen maaperään.

– Siinä yhdistyi hyvä liikekumppani, idea ja aika, “piänaine” Helena muistelee.

Töiden kautta tutustuneita naisia yhdisti kiinnostus matkailuun ja kansainvälisyyteen. Maatilalla Joensuun lähellä kasvanut Helena valitsi opiskelualansakin päästäkseen maailmalle.

– Maatalon tytölle ulkomaat olivat saavuttamaton haave. Biologian opettaja sanoi, että kannattaa lähteä opiskelemaan luonnontieteitä, niin pääsee matkustamaan, hän muistelee.

Biologian opinnot etenivät väitöskirjavaiheeseen, kunnes vaihtelevat kansainväliset projektitehtävät veivät mennessään. Maailma ei kuitenkaan ole saanut houkuteltua Helenaa jättämään Pohjois-Karjalaa.

– Mitä enemmän reissaa, sitä enemmän arvostaa kotiseutuaan. Olen viime vuosina halunnut tehdä töitä erityisesti elinvoimaisen karjalaisuuden ja maakunnan puolesta, hän kertoo motiiveistaan hotellin perustamiseen.

Yrittäjäksi ryhtyminen olikin tarmokkaalle Martta-aktiiville selvä valinta.
– Olen jo pitkään halunnut yrittäjäksi. Lietsussa saan yhdistää arvoni ja tuoda esiin pohjoiskarjalaista kulttuuria ja vieraanvaraisuutta, kertoo Helena ja heläyttää iloisen naurun.

Vieraanvaraisuus Paikallisuus Omaleimaisuus Vastuullisuus

Lietsun arvot elävät kaikessa mitä teemme